Ήρθε o καιρός να μειωθoύν τα spam;

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να ανοίγουμε το email μας και να βλέπουμε εκατοντάδες ανεπιθύμητα μηνύματα να έχουν γεμίσει τα εισερχόμενά μας. Είτε πρόκειται για email προς τους προσωπικούς μας λογαριασμούς, είτε προς τους επαγγελματικούς, κατακλυζόμαστε καθημερινά από κακώς στοχευμένα email. Η Statista διαπίστωσε ότι τα spam αντιπροσωπεύουν το 45% των 333 δισεκατομμυρίων email που αποστάλθηκαν καθημερινά το 2023, ενώ μόνο το 4% αυτών ανοίγονται και διαβάζονται.

Γιατί οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποδέχονται αυτόν τον απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό τρόπο;

H πολιτική της Google και την Yahoo τίθεται σε ισχύ

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την έναρξη νέων πολιτικών από την Google και την Yahoo για τον περιορισμό των μαζικών αποστολών email που οδηγούν σε δισεκατομμύρια άσχετες προσφορές που αποστέλλονται καθημερινά μέσω email.

Oι εταιρείες θα απαιτήσουν από τους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνουν περισσότερα από 5.000 μηνύματα την ημέρα να προσθέσουν ένα κουμπί διαγραφής με ένα κλικ στα μηνύματά τους. Μια σημαντική αλλαγή για όλες τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους με αυτόν τον τρόπο.

Πώς αυτές οι νέες πολιτικές θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι ομάδες πωλήσεων να προσελκύσουν πελάτες;

Πώς ξεκίνησε το spam

Τα πρώτα μαζικά email στάλθηκαν από τον διευθυντή μιας εταιρείας μάρκετινγκ υπολογιστών, ο οποίος ήθελε να προωθήσει τα προϊόντα της εταιρείας σε περίπου 400 άτομα. Ο ίδιος, σε συνέντευξη του το 2007 δήλωσε ότι τα παράπονα άρχισαν να έρχονται σχεδόν αμέσως μετά την αποστολή των email, αλλά το πιο σημαντικό ήταν, ότι η εταιρεία πούλησε μηχανήματα αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω αυτής της καμπάνιας email.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε το απρόσωπο email ως τακτική πωλήσεων.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η πρακτική αναπτύχθηκε και τα εργαλεία μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επέτρεψαν στις ομάδες πωλήσεων να επικοινωνούν με μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα πιθανών πελατών, εγκαταλείποντας την εξατομικευμένη προσέγγιση. Και παρά το γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων έχουν εισαχθεί τεχνολογίες που βελτιστοποιούν τις εξατομικευμένες προτάσεις, το 87% των αγοραστών λένε ότι τα email που λαμβάνουν δεν σχετίζονται καθόλου με αυτούς και τα ενδιαφέροντα τους.

H επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή. Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τους τρόπους που εργαζόμαστε, ζούμε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Και πλέον, τα μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να συνταχθούν από την τεχνητή νοημοσύνη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι από έναν επαγγελματία μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Ο πιθανός αντίκτυπος για τις ομάδες που στέλνουν μεγάλες καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σημαντικός. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερα εισερχόμενα; Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επικοινωνούν με το καταναλωτικό κοινό;

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι κάτι νέο ή καινοτόμο, αλλά αν γίνει σωστά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τον όγκο, στοχεύοντας τους σωστούς πελάτες με το σωστό μήνυμα. Η τεχνητή νοημοσύνη ως γενική λύση δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα για καλά εργαλεία ΑΙ που θα βοηθήσουν τις ομάδες να αλλάξουν την προσέγγισή τους.

Πολλοί οι τρόποι επικοινωνίας

Οι κανόνες της Google και της Yahoo είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για τον τερματισμό αυτών των πρακτικών. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους πρέπει να σταματήσουν να αποδέχονται αυτή την πρακτική ως status quo και να επανεφεύρουν νέους τρόπους προσέγγισης πελατών.

Ομοίως, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ομάδες τους δεν εξαρτώνται υπερβολικά από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Έρευνα από τη McKinsey δείχνει ότι ο αριθμός των καναλιών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες B2B για να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και περιλαμβάνει email, τηλέφωνο, διαδικτυακή διάσκεψη, συνομιλία και συναντήσεις.

Το βάρος πέφτει στους ώμους των εταιρειών για να εξελίξουν τις στρατηγικές τους και να παραμερίσουν εκείνες που δεν λειτούργησαν στο παρελθόν. Κάνοντας ένα βήμα πίσω για να ξανασκεφτούν τους τρόπους προσέγγισης των πελατών τους, αυτό που χρειάζεται να έχουν κατά νου, είναι να βιαστούν πριν τα τελευταία email τους μείνουν αναπάντητα.

Recommended For You