Μία νέα απάτη έχουν στήσει κάποιοι επιτήδειοι, καθώς χρησιμοποιούν spam email με δήθεν αποστολέα τα ΕΛΤΑ για να εξαπατήσουν τα θύματά τους.
Συγκεκριμένα, ένα email με αποστολέα τα “Ελληνικά Ταχυδρομεία” ενημερώνει τους χρήστες πως το δέμα τους είναι προς παράδοση, όμως θα χρειαστεί να πληρώσουν 2,99 ευρώ για την παραλαβή του.
Στη συνέχεια παροτρύνουν τους χρήστες να ανοίξουν ένα link που έχουν ετοιμάσει, το οποίο φαίνεται να είναι κανονικό link των ΕΛΤΑ αλλά σίγουρα η ανακατεύθυνση βγάζει αλλού, για να πληρώσουν οι χρήστες το παραπάνω ποσό.
Τα ΕΛΤΑ έχουν ήδη βγάλει ανακοίνωση πως δεν έχουν καμία ανάμειξη στο θέμα και συνιστούν προσοχή σε όποιον λάβει email, για σωστό έλεγχο του αποστολέα, ώστε να μην πέσουν θύματα της νέας απάτης spam.
«Η ΕΛΤΑ Courier ανακοινώνει ότι καταγγέλθηκαν περιστατικά ψευδών (spam) e-mail, με φερόμενο αποστολέα «ELTA GR» Στα email αυτά οι πελάτες μας παροτρύνονται να ανοίξουν επισυναπτόμενα αρχεία ή να επιβεβαιώσουν την αποστολή του πακέτου τους μέσω ψευδών συνδέσμων (link).
Σημειώνουμε πως η εταιρεία ΕΛΤΑ Courier αλλά και συνολικά ο όμιλος ΕΛΤΑ ποτέ δεν θα σας ζητήσουν «αποζημίωση έκπτωσης» ή πληρωμές σε μη νόμιμα νομίσματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, και η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω “ηλεκτρονικού ψαρέματος” (phishing) και καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Σε περίπτωση που λάβουν τέτοιο μήνυμα να το διαγράφουν και να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, μέσω emails, που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.
Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών.
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.
Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:
- να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,
- να μην απαντούν στα μηνύματα,
- να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών,
καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.