Μήπως βαρεθήκατε τον ανεξέλεγκτο αριθμό spam μηνυμάτων τα οποία κάθε μέρα πλημμυρίζουν το inbox σας; Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε άλλο. Το Computer Active σάς δείχνει τον τρόπο να τα ξεφορτωθείτε μια και καλή.
Kανείς στην εποχή μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την καθημερινή εργασία του, αλλά και τις προσωπικές του υποχρεώσεις χωρίς την ύπαρξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γνωστού και ως email. Επειδή όμως, όπως φαίνεται, κάθε σπουδαία ανακάλυψη και καινοτομία δεν υφίσταται χωρίς το αντίστοιχο τίμημα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συνοδεύεται από τη δική του “μάστιγα” – το spam! Γιατί είναι το spam επικίνδυνο;
Πώς λοιπόν το spam… βρίσκει τον δρόμο του για τα εισερχόμενά σας; Οι χρήστες που αποστέλλουν spam -και τους οποίους αποκαλούμε spammers- συγκεντρώνουν τις διευθύνσεις email με μια ποικιλία τρόπων. Ο ένας τρόπος είναι μέσω της παλιάς καλής κλασικής “υπόθεσης”. Ο εν λόγω τρόπος είναι πολύ πιο… hi-tech από όσο πιθανώς νομίζετε, μιας και χρησιμοποιεί ειδικά ανεπτυγμένο software. Το software αυτό δημιουργεί συνδυασμούς από ονόματα και επίθετα, χρησιμοποιώντας παράλληλα webmail domains, όπως είναι το @hotmail.com. Με τη μέθοδο αυτή, η πιθανότητα αποστολής email σε διευθύνσεις που πλέον δεν υφίστανται είναι πολύ μεγάλη, αλλά μιας και οι spammers δεν χρειάζεται να πληρώσουν ταχυδρομικά έξοδα για τις μαζικές αυτές αποστολές δεν τίθεται θέμα “οικονομίας”.
Ένας ακόμα τύπος software τον οποίο προτιμούν οι spammers, χρησιμοποιεί παραπλήσια τεχνολογία με αυτή που ενσωματώνουν οι search engines. Αντί του να επιλέγει λέξεις-κλειδιά, σαρώνει το Internet για διευθύνσεις email που έχουν καταχωρισθεί από newsgroups και άλλα sites. Είναι εξάλλου πιθανόν να αγοράζουν λίστες με email διευθύνσεις από άλλους spammers ή από αφερέγγυα sites τα οποία διαχειρίζονται με άθλιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα που τους εμπιστεύονται οι πελάτες κατά τη εγγραφή τους στις υπηρεσίες τους.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά ενοχλητικό να χρειάζεται να διαγράψετε ένα πλήθος άχρηστου spam κάθε φορά που ανοίγετε τα εισερχόμενά σας, αλλά από πλευράς ουσίας, τι κακό υπάρχει στο spam τελικά; Η αλήθεια είναι πως το spam μπορεί να περιέχει και να διαδώσει κάθε λογής ιούς. Μπορεί επίσης να περιέχει -και συχνά περιέχει- προσβλητικό υλικό και εικόνες. Τέλος, είναι πιθανό το περιεχόμενό του να συμβάλει στις online απάτες -μια μορφή τους είναι το γνωστό phishing- όπου ένα email το οποίο εμφανίζεται να έχει αποσταλεί από μια τράπεζα, για παράδειγμα, ζητάει από τον παραλήπτη να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του μέσω email.
Οι τακτικές των spammers
Μεγάλο μέρος από τα spam μηνύματα είναι παντελώς δυσανάγνωστα και δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αλληλουχία τυχαίων λέξεων οι οποίες δεν βγάζουν νόημα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποια spam αποστέλλονται για να ελέγξουν κατά πόσον η διεύθυνση email σας είναι πραγματική και σε χρήση. Τα email του τύπου αυτού ενσωματώνουν εξάλλου και μια εικόνα κάπου στο κυρίως σώμα του κειμένου, το οποίο δεν είναι ορατό στον παραλήπτη. Η εικόνα αυτή είναι αποθηκευμένη στο site του spammer και όταν ανοιχθεί το μήνυμα ή προβληθεί στο πλαίσιο προεπισκόπησης μια εφαρμογής email, η εν λόγω εφαρμογή επισκέπτεται το site για να ανακτήσει την εικόνα αυτή.
Με τον τρόπο αυτόν ειδοποιείται ο spammer πως κάποιος στη διεύθυνση αυτή είδε το μήνυμα που απέστειλε και ως εκ τούτου η διεύθυνση αυτή είναι ενεργή. Αφότου αποδειχθεί η ύπαρξη της διεύθυνσης, καθίσταται πολύτιμη για τον spammer είτε για προσωπική του χρήση είτε για να την πουλήσει σε άλλους spammers. Είναι εξάλλου δυνατόν να ανακαλύψει ο ενδιαφερόμενος μεγάλο αριθμό από διευθύνσεις, μέσα από τα λεγομενα “email-αλυσίδα”. Σ
ίγουρα έχετε έρθει σε επαφή με κάποια από αυτά τα email – είναι αυτά που σας υπόσχονται καλή τύχη εάν τα προωθήσετε σε 10 ακόμα φίλους σας εντός μιας ώρας, καθώς και αυτά που σας προειδοποιούν για φρικτές ασθένειες και κακοτυχία εάν δεν ενεργήσετε ανάλογα. Μιας και οι διευθύνσεις email όσων προωθούν το μήνυμα εμφανίζονται ενσωματωμένες στο email, είναι πλέον πολύ απλό για τον spammer να τις συγκεντρώσει χωρίς κόπο.
Πως να εντοπίσετε το spam
H αναγνώριση του spam εν μέσω των νόμιμων email καθίσταται περίπλοκη μιας και οι spammers συνήθως χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως spoofing για να διασφαλίσουν την ανωνυμία τους.
Το spoofing εγγυάται πως ένα email έχει αποσταλεί από μια εντελώς διαφορετική διεύθυνση από αυτή που πραγματικά έχει σταλεί. Ο spammer απλά αλλάζει τις πληροφορίες που έχουν ενσωματωθεί στο email -στο πεδίο Από- και οι οποίες δείχνουν από ποιον προέρχεται ώστε να φαίνεται πως ο αποστολέας ήταν διαφορετικός.
Κάποιες φορές η διεύθυνση αυτή είναι ανύπαρκτη αλλά κάποιες φορές ο spammer θα έχει μαντέψει σωστά πως μια διεύθυνση θα είναι ενεργή. Το αποτέλεσμα είναι πως κάποια στιγμή ο πραγματικός “ιδιοκτήτης” της διεύθυνσης email θα λάβει ένα όχι και τόσο ευγενικό μήνυμα από κάποιον τελείως άγνωστό του που θα απαιτεί από αυτόν να σταματήσει άμεσα το spamming! Έχετε υπόψη σας πως δεν είναι απλά και μόνο το όνομα στο πρώτο μέρος μιας email διεύθυνσης το οποίο μπορεί να καλυφθεί με το spoofing.
Η ύπαρξη, για παράδειγμα, ενός αναγνωρίσιμου domain name, όπως φερειπείν facebook.com, και το @ σε μια διεύθυνση, δεν είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί την αυθεντικότητά του. Οι spammers είναι ικανοί να παραχαράξουν και τα domains, και μάλιστα για αυτό τον λόγο σε περιπτώσεις απάτης τύπου phishing, ο επιτήδειος αποστολέας μπορεί να μιμηθεί επιτυχώς την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε έγκαιρα κατά πόσον το email που λάβατε είναι spam. Στις πιο προφανείς περιπτώσεις, η διεύθυνση email που θα βρίσκετε στο πεδίο Από (From) είναι συχνά ένα συνονθύλευμα από τυχαίες σειρές γραμμάτων και αριθμών ακολουθούμενων από το κλασικό “τμήμα” domain – για παράδειγμα, το sfr34hjr89@hotmail.com. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως ένα email του τύπου αυτού δεν θα αποτελούσε τη βασική επιλογή κάποιου χρήστη που εγγράφεται σε μια email υπηρεσία. Επίσης θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί σε email διευθύνσεις που εμφανίζονται να έχουν σταλεί από διαφορετικές διευθύνσεις αλλά έχουν πανομοιότυπα Θέματα ή απλά δεν βγάζουν κάποιο νόημα.
Αν και η πλειοψηφία των email προγραμμάτων διαθέτουν ενσωματωμένα εργαλεία anti-spam, πάντα θα υπάρχει ένας -μικρός έστω- αριθμός που θα μπορεί να διαπεράσει τις άμυνες και να καταφτάσει στα εισερχόμενά σας. Στην περίπτωση αυτή, το πλέον αποτελεσματικό μέσο προστασίας είναι να μπλοκάρετε τα emails που προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αποστολέα ή domain. Για να το κάνετε αυτό στο Outlook Express, κάντε κλικ στο μήνυμα από τον αποστολέα που θέλετε να μπλοκάρετε. Ακολούθως, στο μενού Μήνυμα (Message), κάντε κλικ στο Αποκλεισμός αποστολέα (Block Sender). Από εδώ και στο εξής, όποιο μήνυμα λαμβάνετε από τον αποστολέα αυτόν θα καταλήγει αυτόματα στον φάκελο Διαγραμμένα (Deleted Items).
Η πρόσθεση ονομάτων στη λίστα αποκλεισμένων αποστολέων στο Outlook παράγει τα ίδια αποτελέσματα, αλλά απαιτεί μια ελαφρά διαφορετική διαδικασία. Μέσα από το μενού Εργαλεία (Tools), κάντε κλικ στο Επιλογές (Options) και στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανιστεί επιλέξτε την καρτέλα Προτιμήσεις (Preferences). Στο πεδίο Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-mail), πατήστε το κουμπί Ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία (Junk E-mail). Στο νέο παράθυρο, επιλέξτε την καρτέλα Αποκλεισμένοι αποστολείς (Block Sender) και ακόλουθα το κουμπί Προσθήκη (Add). Τέλος, στο μικρό παράθυρο που θα ανοίξει μπορείτε να πληκτρολογήσετε την email διεύθυνση του ανεπιθύμητου αποστολέα και να πατήσετε το OK.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο ανεπιθύμητο email και από τη λίστα που θα εμφανιστεί, επιλέξτε Ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία (Junk E-mail) και στο υπομενού Προσθήκη αποστολέα στη λίστα αποκλεισμένων αποστολέων (Add Senders to Blocked Senders List). {διαβάστε εδώ την συνέχεια πηγή}