Οι περισσότεροι άνθρωποι με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πιθανότατα έχουν ακούσει ή έχουν γίνει στόχος αυτής της απάτης ή κάποιας παραλλαγής της.
Ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι νιγηριανός πρίγκιπας σας ζητά βοήθεια ώστε να γίνετε δικαιούχος σε μια μεγάλη κληρονομιά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δώσετε τα οικονομικά σας στοιχεία για να αποδείξετε την ταυτότητά σας και θα λάβετε το μερίδιό σας.
Τα e-mails με στόχο να ξεγελάσουν αφελείς χρήστες επικαλούμενα Νιγηριανούς πρίγκιπες είναι πλέον μια τόσο παλιά απάτη που έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται ως αστείο. Όμως υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που πέφτουν στην παγίδα η οποία είχε βρει υποψήφια θύματα σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.
Ένας από τους «Νιγηριανούς πρίγκιπες» μόλις συνελήφθη και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με κάποια βασιλική οικογένεια στην Αφρική και δεν έχει καμία κληρονομιά να περιμένει τη δική σας χείρα βοηθείας.
Για την ακρίβεια είναι ένας 67χρονος, κάτοικος της Λουιζιάνα των ΗΠΑ και ονομάζεται Michael Neu.
Ο 67χρονος βρίσκεται στα χέρια των αρχών και αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών για το ρόλο του στην απάτη.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Michael Neu δρούσε μεταξύ άλλων και ως μεσάζων για εκατοντάδες δόλιες οικονομικές συναλλαγές και μεταφορές χρηματικών ποσών με τα υπόλοιπα μέλη που έχουν στήσει την απάτη στη Νιγηρία. Ο Neu κατηγορήθηκε για 269 διαδικτυακές απάτες και ξέπλυμα χρήματος μετά από 18 μήνες έρευνας.
Για την ώρα ο Neu βρίσκεται υπό κράτηση στην φυλακή Partim St. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο 67χρονος εμφανίζονταν ως νιγηριανός πρίγκιπας και εξαπάτησε αρκετούς ανθρώπους αποσπώντας χιλιάδες δολάρια
Οι ερευνητές έκαναν όμως λίγες λεπτομέρειες γνωστές σχετικά με την έρευνα εκτός από το ότι εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και αφορούν άτομα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν έχουν για παράδειγμα γίνει γνωστά τα ακριβή ποσά που απέσπασε από τα θύματά του ο Neu, αλλά ούτε και το πόσοι άλλοι προκύπτει πως εμπλέκονται.
Η σύλληψή του έγινε πάντως αφορμή ώστε οι αρχές να προειδοποιήσουν για τέτοιες απάτες και να καλέσουν για ακόμη μια φορά τους χρήστες του διαδικτύου να μην μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με αγνώστους- ειδικά όταν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Οι αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν κάθε χρόνο σε παγίδες με ηλεκτρονικές απάτες – και ότι οι απώλειες για τα θύματα έχουν φτάνουν σε αρκετά εκατομμύρια ετησίως.
Σύμφωνα με το FBI, ορισμένα θύματα της απάτης είχαν δελεαστεί ώστε ακόμη και να ταξιδέψουν στη Νιγηρία, όπου κρατήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους.
Τα θύματα είναι κάθε ηλικίας. Σύμφωνα με έκθεση, το περασμένο έτος, άνθρωποι ηλικίας 30 ετών και ηλικιωμένοι άνω των 60 αποτελούσαν το 20% περίπου των 266.000 αναφερόμενων θυμάτων του 2016.