Σε αρκετές χώρες το spamming αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικτυακή ζωή πολλών οικιακών χρηστών και στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε πολύ πιο περιορισμένο επίπεδο, σαφώς όμως δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.
Αρκετοί χρήστες στην Ελλάδα δεν έχουν πάρει ποτέ spam, πολλοί είναι αυτοί που έχουν αποκτήσει μια μικρή γεύση, ενώ μια μειοψηφία (η περισσότερο “εκτεθειμένη”) έχει υποστεί το πρόβλημα σε όλη του την έκταση.
Στις ΗΠΑ όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά (βλέπε: αύριο και στην Ελλάδα) όπου έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος χρήστης παίρνει κάθε χρόνο 2.200 spam mail! Για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, που στην ουσία καταργεί ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, όπως είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στις 16 Δεκεμβρίου του 2003 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, υπέγραψε το νόμο “The Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003”, στον οποίο προβλέπονται εξαιρετικά αυστηρές ποινές για τους spammer: φυλάκιση έως 5 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο έως 6 εκατομμύρια δολάρια! (προς το παρόν δεν προβλέπεται φυλάκιση στο Γκουαντανάμο, ούτε κάποιος ανθρωπιστικός βομβαρδισμός).
Δισεκατομμύρια spam-mail κατακλύζουν τα mailbox των οικιακών χρηστών και των επιχειρήσεων, παρότι επίσης δισεκατομμύρια είναι αυτά που φιλτράρονται από τους ISP πριν φτάσουν στους παραλήπτες τους. Έχει υπολογιστεί ότι καθημερινά, κατά μέσο όρο, αποστέλλονται ανά τον κόσμο περίπου 10 δισεκατομμύρια spam mail (!), αριθμός που ολοένα και αυξάνεται, οδηγώντας σε σημαντική εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του παγκόσμιου ιστού και στην υπερφόρτωση των συστημάτων.
Όμως, παρά τα εξωφρενικά μεγέθη της εξάπλωσης του φαινομένου, οι σημαντικότερες πηγές του είναι ολιγάριθμες. Συγκεκριμένα, το 90% του spam που παράγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προέρχεται από 200 περίπου ομάδες spammer (κυρίως από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Νότιο Κορέα). Οι ομάδες αυτές διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία και χρησιμοποιούν προηγμένο λογισμικό για την υλοποίηση των στόχων τους. Το υπόλοιπο 10% (που και πάλι μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια spam-mail) δημιουργείται από μικρές επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες του e-mail marketing, από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν περιστασιακές “αρπαχτές” εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια ή την άγνοια των χρηστών, και από κάθε λογής και διαμετρήματος απατεώνες. Αυτό το 10% των συνολικών ποσοτήτων spam έχει υπολογιστεί ότι προέρχεται από 100.000 περίπου spammer.
Οι 200 οργανωμένες ομάδες spammer και ένα ποσοστό από τους υπόλοιπους, για να αποφύγουν τις νομικές και οικονομικές συνέπειες των πράξεών τους, πλαστογραφούν τις e-mail διευθύνσεις τους ώστε να μην είναι δυνατός (ή να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής) ο εντοπισμός τους. Τις περισσότερες φορές, το e-mail και το όνομα που παρουσιάζεται ως ο αποστολέας των ποσοτήτων spam-mail είναι κάποιος, εντελώς αθώος, χρήστης του διαδικτύου, του οποίου χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του η e-mail διεύθυνσή του. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μπλοκάρει ο λογαριασμός του από τις επιστροφές των ανεπίδοτων spam-mail (κάθε αποστολή spam, περιλαμβάνει χιλιάδες ή και εκατομμύρια διευθύνσεις, πολλές από τις οποίες έχουν καταργηθεί) ή/και από τις εκατοντάδες/χιλιάδες διαμαρτυρίες των παραληπτών του spam. Με δυο λόγια, μπορεί κάποιος spammer να χρησιμοποιήσει το δικό σας e-mail, κι εσείς -σε πλήρη άγνοια- να εμφανίζεστε ως ο αποστολέας μιας τεράστιας ποσότητας spam! Πώς σας φαίνεται; Απίστευτο; Κι όμως αποτελεί την πιο συνηθισμένη τακτική των spammer…