Sniper: Οι «εγκέφαλοι» της απάτης πίσω από την «Wind Media».

«Σοκ και δέος» προκάλεσε η χθεσινή επιβεβαιώσει των φημών των τελευταίων ημερών για την αποκάλυψη μίας εκτεταμένης ψηφιακής απάτης στην Ελλάδα, με την κατάρρευση της «πυραμίδας» που είχαν στήσει οι μέτοχοι και η διοίκηση της διαβόητης εταιρείας ψηφιακού marketing και social media με την επωνυμία «Wind Media».

Ήταν δε τόσο γνωστή και διαδεδομένη που οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συναλλαγές εκατομμυρίων καθημερινά και τζίρο πάνω από 1 δισεκατομμύριο! Ενδεχομένως και κοντά στα 2 δισ.ευρώ!

Βεβαίως, ουδεμία σχέση με τον πάροχο τηλεφωνίας, διαδικτύου και ευρυζωνικών υπηρεσιών Wind Ελλάς που ανήκει πλέον στον Όμιλο Nova (πρώην Forthnet) παρότι υπήρξαν εξ αρχής εσκεμμένες προσπάθειες στελεχών και μετόχων της «Wind Media» να παραπλανήσουν τους…αφελείς επενδυτές του διαδικτύου με ψευδείς ισχυρισμούς δήθεν κοινών επενδυτικών συμφερόντων και άλλες «μπαρούφες».

Όπως για παράδειγμα ότι η «Wind Media» της Ελλάδας είχε μετοχικές σχέσεις με την ασιατική «Wind Media» που ελέγχεται μετοχικά από την εταιρεία συμμετοχών Mediacorp, μέλος του – κρατικού κολοσσιαίου ομίλου – της Σιγκαπούρης Temasek Holdings.

Οι διαρροές και η αναπαραγωγή των ανυπόστατων ισχυρισμών είχαν αναγκάσει τότε τον εκπρόσωπο της Wind Media PTE Ltd της Σιγκαπούρης να διαψεύσει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την ελληνική…πλην της αντιγραφής της επωνυμίας της!

Στην ψηφιακή «πυραμίδα» -άμεσα ή έμμεσα- ακούγεται από χθες ότι εμπλέκονται πάνω από 500.000 Έλληνες μέλη-επενδυτές (στην πλειονότητά τους από 18 μέχρι 32 ετών), τουλάχιστον 10.000 άτομα έχουν…επενδύσει ποσά από 150 ευρώ μέχρι και 3.000 ευρώ ενώ συμφωνίες συνεργασίας φέρεται να υπάρχουν ουσιαστικά με περισσότερες από 100 εταιρείες οι οποίες και …χρησιμοποιούσαν τις «καινοτόμες» υπηρεσίες τους, όπως για παράδειγμα την πλαστή προώθηση ιστοσελίδων, προϊόντων και υπηρεσίες με χιλιάδες likes, followers και shares!

Η απάτη είχε πάρει τόσες μεγάλες διαστάσεις ώστε πολλοί ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας, κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών επενδύσεων είχαν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες σε αναρτήσεις τους στα social media όχι απλά αιχμές αλλά την βεβαιότητά τους ότι πρόκειται για ψηφιακή «πυραμίδα»…κακή αντιγραφή παρόμοιων που έχουν εμφανιστεί στην Αμερική, την Κίνα, την Ρωσία και την Ασία την περίοδο 2010-2020.

Μάλιστα, σε βίντεο ενός εκ των Ελλήνων επικριτών γίνεται στις 22 Απριλίου πλήρη ανάλυση της απάτης και πρόβλεψη για κατάρρευσή της με απώλειες όλων των (υποτιθέμενων) επενδύσεων αλλά παραδόξως ουδείς από τις αρμόδιες ρυθμιστικές, εποπτικές και εισαγγελικές αρχές ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση.

Άραγε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) θα επιβάλλει πάλι υψηλά πρόστιμα σε μία κλειστή εταιρεία μόνο για τα θετικά σχόλια της κοινής γνώμης ενώ επί της ουσίας δεν υπάρχει τρόπος ούτε κοινοποίηση απόφασης να γίνει;

Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι πως οι φήμες των τελευταίων ημερών που ήθελαν την εταιρεία να κλείνει αιφνιδιαστικά και οι «εγκέφαλοι» της απάτη (όχι οι εκπρόσωποι και το προσωπικό) να εξαφανίζονται με τα κεφάλαια στην Καραϊβική, και τελικά επαληθεύτηκαν με καθυστέρηση 5-6 ημερών.

Οι ίδιες φήμες, που είχαν αναπαραχθεί στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφεραν και άλλες πολύ…ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Οι πιο διαδεδομένες φήμες έλεγαν ανοιχτά ότι η διοίκηση της «Wind Media» είχε οικονομική, επιχειρηματική και πολιτική κάλυψη καθώς εκ των βασικών της μετόχων είναι εταιρείες-βιτρίνες (δηλ. νομικά και όχι φυσικά πρόσωπα) που ανήκουν στους απογόνους δύο γνωστών πολιτικών προσώπων και τρία συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού γνωστών επιχειρηματιών και μετόχων μεγάλων ομίλων της ελληνικής αγοράς.

Δηλαδή, πέντε πολύ γνωστά και βαριά «επώνυμα» είναι ανάμεσα στους «εγκέφαλους» της μεγαλύτερης απάτης στην Ελλάδα των τελευταίων 12 ετών. Να είναι μήπως απλές φήμες ή θα αποδεχτούν εκ των υστέρων και αυτές πραγματικά στοιχεία;

Με την ευκαιρία, υπάρχει μήπως καμία έρευνα σε εξέλιξη για άλλη απάτη με τηλεφωνικές και διαδικτυακές προτάσεις περί επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, ομόλογα και μετοχές που υπόσχονται κέρδη ως και 300% τον μήνα;

Ή θα περιμένουν οι αρμόδιοι να…σκάσει και αυτή, να χαθούν περιουσίες και αποταμιεύσεις χιλιάδων ατόμων για να ασχοληθούν σοβαρά επιτέλους;

Και για όσους σφυρίζουν…αδιάφορα είναι οι περίφημες κλήσεις από ελληνικούς και διεθνείς αριθμούς σταθερής τηλεφωνίας που πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου από δήθεν εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών εταιρειών (με διαφορετικά ονόματα κάθε εβδομάδα) που καλούν σε κινητά τηλέφωνα, κατέχοντας μάλιστα τα πλήρη στοιχεία του καλούμενου παρά το απόρρητο και την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. {https://emea.gr}

Recommended For You